Foto tutkunlarının tercihi esasen zafran tarlaları oldu

– Foto tutkunlarının tercihi gine zafran tarlaları oldu

Safran hasadı için tarlalara akış edip artağan mübarek işık çektirdiler

100 bin liraya alıcı bulan safranın hasadı yapıldı

KARABÜK – UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve ‘sunma ferah korunan 20 şehir’ beyninde mevcut Karabük’ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen zafran bitkisi tarlaları, bu yılda fotoğraf tutkunlarının tercihi oldu.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde meydan kayran ve yeryüzü iyi korunan 20 site arasında kâin Safranbolu’da gerçekleştirilen 6. Zafran Festivali etkinlikler çerçevesinde ‘safran hasadı’ yapıldı. Güzeşte meze ile başlayan festivalin ikinci gününde Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’nde İsmail Yılmaz’a ilgilendiren 27 dönümlük safran üretim çiftliğinde zafran hasadı yapıldı. Safran tarlasına giren vatandaşlar, ellerine sepetleri alarak hasat yapıp, artağan mübarek foto çektirdi.

Son yıllarda zirai eser olmasının yanında turizmin hareketlenmesine katkı sağlayıcı zafran tarlaları, kilosu 100 bin liraya kamera bulan safran hasadını yerinde buyurmak talip evcil ve ecnebi binlerce kişinin tercihi oldu.

Amerika’dan Türkiye’ye ilk kez mevrut Mbula Ratzlaff, safran bitkisini ilk defa gördüğünü ve bahtiyar olduğunu belirtti.

Ratzlaff, safran tarlalarının etkileyici olduğunu, toplanması noktasında lazım bilgileri alarak deneyim edindiklerini söyledi.

Amerikalı Cristina Meier birlikte ilk defa zafran topladığı için mutlu olduğunu aktardı.

İstanbul’dan zafran hasadı üzere Safranbolu’yu müzakere eden Elif Öğür, “İlk sefer katılıyorum. Safranın hangi büyüklüğünde yarayışlı nebat ve baharat olduğunu buraya gelince öğür oldum. Benim amacıyla sevinçli tıpkısı ahit oluyor. Umarım daha çok zafran yetiştirilir. Türkiye bu konuda behişt ama maatteessüf ki acun piyasasında geride eskimiş. Dilerim bu etkinlikler çokça olur ve daha aşkın zafran yetiştirilir diye niteleyerek konuştu.

Düzenlenen etkinlikte mütekellim Safranbolu Şehremini Elif Köse, degaje aynı katılımla 6’ncısını gerçekleştirdikleri Zafran Festivali ile safranın adını afişe etmek üzere faaliyet yaptıklarını ifade ederek, “Ancak Amasra’da meydana mevrut eroin kazasından dolayı etkinliklerimizin tıpkı kısmını benzetmek durumunda kaldık. Bu etkinliklerle imdi millî basının dikkatini çekmesini hedeflemiştik” dedi.

Safran üreticisi İsmail Yılmayan, kendisi ile birlikte köyünde 30 dönüm üstünde zafran üretimi olduğunu ve amaçları köylerini safran köyü açmak olduğunu kaydetti.

Konuşmaların peşi sıra tören düzeni üyelerinin katılımıyla zafran hasadı yapıldı.

Share: