Şırnak’ta palet istilası! Köylerde tarlalar karışma herhangi bir tarafa yayıldı, torunlar okula gitmeye korkuyor

Cizre ve İdil ilçelerinde akıbet bir hafta içerisinde çam kestirme tırtılı sayısının artması üstüne Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerince sahada tetkik yapıldı. Ekiplerin aldığı numuneler Diyarbakır Tarımsal Savaşım Araştırı Enstitü Müdürlüğüne gönderildi. Köylerde aktif vatandaşlar Tarım ve Orman İlçe müdürlüklerinin tavsiye ettiği ilaçları da kullanıyor.

“BÖYLE BİR DURUMLA İLK SEFER KARŞILAŞIYORUZ”

İdil ilçesinin Ortaköy köyü muhtarı Şehmuz Şığvan tırtılın tahminî benzeri haftadır havaların anide ısınmasıyla ortaya çıktığını, önlem amacıyla yetkililerin tavsiye ettiği ilaçları kullandıklarını söyledi. Böyle tıpkı durumla ilk kez karşılaştıklarını anlatan Şığvan, tırtılın lehçe kendisine köyün her tarafında görüldüğünü, kısaca 30 kilometrelik alanda ise deniz oluşturduğunu belirtti.

“KENDİ ÇABALARIMIZLA İLAÇLAMA YAPTIK AMA SER EDEMEDİK”

Ekincilik ve Orman İlçe Müdürlüğüne durumu iletmeleri üstüne tetkik yapıldığını rapor fail Şığvan, “Kendi çabalarımızla üstelik ilaçlama yaptık fakat çiban edemedik. Bu, çiftçinin üstesinden gelebileceği bir bahis değil. Tırtıllar ekinlerimizin yanında evlerimizin avlusuna kadar girdi.” dedi.

“ÇOCUKLAR OKULA GİTMEYE KORKUYOR”

Vatandaşlardan Mehmet Mürtefi Şığvan bile bire bir haftadır köylerinde ağırbaşlı şekilde gördükleri tırtılların ekinlere uymazlık verdiğini belirtti. Şığvan, “Aceleci ayrımsız şekilde aynı çözüm bekliyoruz. Ekincilik alanlarımıza kilolu uymazlık vermiş durumdalar. Füru tırtıl zımnında okula gitmeye birlikte korkuyor. Velileri onları okula götürüyor.” diyerek konuştu.

“EKİLİ BUĞDAY VE HUBUBAT ALANLARINA YÖNELMİŞLER”

Ekincilik ve Orman İl Müdür Yardımcısı Hurşit Acara, sonuç 3 yıldır hissedilen yağışsızlık dolayısıyla iki ilçede er dönemde çam kese tırtılının hareketli olduğunu söyledi. Acar, havaların er ısındığına bel ederek şunları kaydetti: “Bunlar birkaç miktarda ve zararsızken, şişman olunca ve şart bulmakta zorlandıklarında ekinlere yöneliyorlar. Mera alanlarında açık yapraklı bitkiler olmayınca ekili buğday ve tahil alanlarına yönelmişler. Bununla ilgilendiren sahadaki arkadaşlarımızla Diyarbakır Tarımsal Mücadele Araştırma Enstitü Müdürlüğü ekipleri çalışıyorlar. Vatandaşlara ve çiftçilere gerekli bilgilendirmeleri yapıyorlar. Alınacak önlemler ve kullanılacak derman tavsiyeleri iletiliyor. Çiftçilerin huzursuz olabilecekleri bir ebat yok. Bodur zamanda lokal ilaçlamalarla laf çözüme kavuşacaktır”

Share: