ZONGULDAK – Siyez buğdayından yaptığı münasebetsiz mayalı ekmekleri gurbetçilere bile gönderiyor

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde zinde Ahmet Atasoy, ağababa tohumu siyez buğdayından yaptığı yaraşmayan mayalı ekmekleri iç piyasanın birlikte KUL ve Fransa’daki gurbetçilere ulaştırıyor.

Kurtlar köyüne bağlı Pazarpınar Mahallesi’nde 20 yıldır fırın işleten 49 yaşındaki Atasoy, 2017 yılından beri dede tohumu siyez buğdayından yersiz mayalı savmak yapıyor.

Gün ağarmadan arkadaşının desteğiyle mesaiye başlayan Atasoy, hazırladığı savmak hamurlarını 8-10 saat mayalandıktan sonradan taş fırında odun ateşinde kısaca 1 saat pişiriyor.

Sağlıklı, doyurucu ve mufassal müddet zinde kalma özellikleriyle tercih edilen ekmeklerini iç piyasaya gönderen Atasoy, kısaca 2 sene geçmiş KÖLE ve Fransa’ya bile gönderime başladı.

“Birçok hastalığa bereketli geldiği söyleniyor”

Toplumsal iletişim araçları yoluyla aldığı siparişleri kargoyla ancak dışındaki gurbetçilere ulaştırmaya devam eden Atasoy, AA muhabirine, ekmeği yapmayı büyüklerinden öğrendiklerini, sırrının dede tohumunda olduğunu anlattı.

Bu işin kendilerine dedelerinden bırakıt kaldığını belirten Atasoy, “20 yıldır özlük fırınımda çalışıyorum. Atalarımızdan bize yadigar kalan siyez ekmeği üretmeye 2012’da bulduğumuz ve 2017’ye kadar birlikte çoğalttığımız tohumlarla başladık.” dedi.

Köylerinde siyez ekmeğinin 3 asırlık geçmişi olduğunu anımsatan Atasoy, şunları söyledi:

“Bu ekmeği tekrar yapmayı denedik ve sonucunda muvaffakiyetli olduk. Sipariş üzerine İstanbul, İzmir ve Ankara gibi nazik şehirlere gönderiyoruz. Yetersiz dışından isteyenler dahi oluyor. Uymayan mayadan ürettiğimiz ekmeğin rastgele cins faydası bulunmaktadır. Ruh rahatsızlığından tutun dahi bağırsak sendromu, kabızlık, şeker hastalığı, gerginlik ve amansız hastalık kadar birçok hastalığa ferah geldiği söyleniyor. Bunun üzere fırınımızı müzakere etmeye gelenler da oluyor.”

Atasoy, bu zamana büyüklüğünde KUL ve Fransa’daki 150’yi aşkın gurbetçiye savmak gönderdiğini, tıpkısı kargoda 50-60 aldatmak gönderebildiğini sözlerine ekledi.

Kendisine yardımcı olan arkadaşı Recep Somuncu de ilçede ayrımsız dönem çabucak şipşak bilcümle köylerde bu ekmeğin yapıldığını belirterek, “Çoğu insan üretmeyi bıraksa birlikte erdemli kötü köylerinde beş altı bile olsa bitmeme etmektedir. Biz bile bırakmamaya çalıştık. en üst dede tohumlarını bulduktan sonradan çoğaltarak siyez ekmeği sayısını elan da artırdık.” diye konuştu.

Share: