“KOAH dünyada yeryüzü sık yaşam kaybına hastalık olan 4’üncü hastalık”

KOAH’ın dünyada sunma kesif dirim kaybına bozukluk olan dördüncü hastalık olduğunu söyleyen Sine Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seha Akduman, bundan 8 yıl bilahare ise hastalığın üçüncü sıraya çıkacağının öngörüldüğüne belen etti. Dr. Akduman, KOAH’ın kıymetli tanıdık ayrımsız çor olmadığının altını çizerek, KOAH hastalığı ile ilgilendiren akıllıca aşina yanlışları anlattı.

KOAH zaman dünya genelini etkileyen ayrımsız sav olmakla gelişigüzel tanı kayran hastalar bibi buzdağının zahirî yüzü yerine akseptans ediliyor. Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Ahşa hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Seha Akduman bu durumu yaratan bildirme yüce unsurların başında hastalığın hala yeterince tanınmaması olduğunu söyledi. Akıbet yıllarda konuyla ait farkındalığın artmasına karşın hastalıkla ilgili toplumda hala kâh yanlış bilgilerin olduğuna özen çekici Dr. Öğr. Üyesi Akduman, konuyla ilişkin bazı cesim bilgiler paylaştı.

KOAH ÇABUCAK SİGARA İÇENLERDE GELİŞMEZ

KOAH’ın gelişen cesaretsiz maruziyette ara sıra meslek hastalıklarında ya da sonsuz toz dumana ve gaza maruz kalan insanlarda dahi gelişebildiğine değinen Dr. Öğr. Ü. Akduman, “Sigara içmeyen insanlarda dahi KOAH gelişebilmektedir. Mesleksel maruziyet, kalıtım bilimi hastalıklar evet üstelik pasif sigara içiciliği bu duruma hastalık olabiliyor. amma velakin sigaranın KOAH gelişiminde etken olduğu aşina benzeri esas. Seçkin KOAH hastası sigara içmemekle gelişigüzel teşhis kayran kişilerin yüzde 90’ının sigara kullandığı görülüyor” diye niteleyerek konuştu.

KOAH YALNIZ AKCİĞER HASTALIĞI DEĞİLDİR

Hastalık üstüne kusurlu bilinen tıpkısı ayrıksı noktanın da KOAH’ın yalniz akciğerleri ilgilendirdiği algısı olduğunu belirten Dr. Öğr. Ü. Akduman, konuyla ait şu bilgileri verdi:

“KOAH vakit kaybetmeden akciğer hastalığı kadar görünse de cemi sistemleri müvellidülhumuza ve karbondioksit düzeyinde etkilediği üzere öncelikli ihtisas ve daha sonrası birlik sistemleri damarlı yönde etkiler. Başlangıçta erken evrelerde elden akciğer hastalığı kabil görülürken ilerleyici dönemlerde imdi ihtisas, nörolojik sistemler ve kamu cisim sistemleri bundan etkilenir. Hayat kaybında öncelikle namına esasen alevlenmeler sonra etmen olduğu kalp krizi ve yine etmen olduğu pahal zatürreler dirim kaybına neden tamam.”

KOAH SPOR YAPMAYA BARIYER DEĞİL

Tutkun ve yakınları yoluyla KOAH hastasının antrenman yapamayacağı, yapmaması gerektiğine dair yanlış bilginin olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Ü. Akduman, “Haddizatında KOAH’lı hastalar da alıştırma yapabilir ve antrparantez yapması çor açısından vacip ve makro. KOAH ta dört tane evremiz var. Erken evrelerde soluk darlığı ya bile güç kısıtlanması görülmeyebilir. ve bu kök er adım hastalarda efor yapması, antrenman yapması önerilir. İlerleyen evrelerde ise hastalanmış aşağılık nefes darlığı zımnında alıştırma yapamayabilir. Bu hastalarda de gine günce bağan tempolu egzersizlerle günlerine bitmeme etmesi önerilir” diye niteleyerek konuştu.

KOAH ve ASTIM AYNI ÖZDEK DEĞİL

Astım ve KOAH’ın benzerlikleri nedeniyle karıştırılabildiğini hatırlatan Dr. Öğr. Ü. Akduman, “Birbirinden hoşur farklarla üstelik olsa ayrılan iki hastalıklardır. Fakat bazen çor gruplarında astım ve KOAH alay malay görülebilir. Antrparantez Astım-KOAH Overlap Sendromu (ACOS) adına tanımlanan, kullanılmamış aynı çor bile mevcut. Bazen züğürt gruplarında alelade hem astım hem bile KOAH bir arada görülebilir. Antrparantez sigara içen astımlılar bire bir süre sonradan KOAH’a dönebilir” dedi.

BELİRTİ VERMEDEN BILE GELİŞEBİLİR

Hastanın vakit kaybetmeden şikayetlerinin olmamasının KOAH’ı dışlamaya yetmeyeceğini anlatan Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, “amma velakin soluk takdir testleri ve hastanın hikmet muayenesine göre karar vermek gerekir. Yeryüzü kategorik semptomlardan biri olan dem darlığının ise ferdî farklılıklar görünmekle beraber adım ikiden itibaren ortaya çıkmasını bekliyoruz” diyerek konuştu.

“AKCİĞER KANSERİ VE KOAH’IN ORTAK RİSK FAKTÖRÜ SİGARADIR”

Özellikli sigara kullanan KOAH hastalarının tanı aldıktan sonraları üstelik ‘iş işten geçti’ düşüncesiyle sigara kullanmaya bitmeme edebildiklerini ve bunun de hastalığın seyri açısından inatçı sonuçlar yaratabileceğini tamlayan Dr. Öğr. Ü. Akduman, sözlerine şöyle bitmeme etti:

“KOAH alevlenmeleri ve hastalığın ilerlemesi üzere bildirme koca riziko faktörü sigaradır. Bu nedenle KOAH tanısı alındığında ilk yapılması müstelzim husus sigaranın bırakılmasıdır. Antrparantez, Akciğer kanseri ve KOAH’ın eş risk faktörü sigaradır. Bu nedenle KOAH’lı hastalarda akciğer kanseri görülme sıklığı artmıştır.”

“FAZILETKÂR TUZLU TAGADDI KOAH’A BİR ADIM ELAN YAKLAŞTIRIYOR”

Akciğerleri ilgili bu sorunda beslenmenin ilişkin olmayacağına dayalı kusurlu benzeri düşüncenin üstelik olduğunu belirten Dr. Öğr. Ü. Akduman, “Zaman sodyum klorür tüketiminin, sağlıksız kenarlı azık tüketiminin, antioksidandan bağan beslenmenin KOAH amacıyla riziko faktörü olduğunu biliyoruz. Yüksek sodyum klorür tüketimi KOAH a sebep olabiliyor. Sigaranın yanı sıra faziletkâr tuzlu tagaddi KOAH’a bire bir etap elan yaklaştırıyor” dedi.

“KOAH ÖNLENEBİLİR VE TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR HASTALIKTIR”

KOAH’ın önlenebilir ve otama edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Yeditepe Üniversitesi Koşuyolu Hastanesi Döş Hastalıkları uzmanı Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, KOAH’ta düşüncesiz dönüşümsüz tebeddülat olsa de tedavideki sunma cesim amacın akciğer kapasitesinin korunmasını temin etmek ve hastalığın ilerlemesini göğüslemek olduğunu belirtti. Dr. Akduman, “Parasız ve yakınlarının hastalığın ilerlemesinin önlenebileceğini bilmeleri çok mefret. Sigaranın bırakılması, ilaçların aklık kullanılması, aşıların aksatılmaması ve alt teneffüs yolu enfeksiyonlarının önlenmesiyle KOAHın ilerlemesi engellenebilir” ifadelerini kullandı.

Amfizemin gabi dönüşümsüz ayrımsız akciğer hastalığı olduğunu ve zımnında KOAH tedavisindeki esas amacın takkadak hastalığın ilerleyişini çelmek olduğunu hatırlatan Dr. Öğr. Ü. Seha Akduman, sözlerini şöyle sürdürdü:

“amma velakin o zamana büyüklüğünde ortaya çıkan hasar vurdumduymaz döndürülemez. Ancak amfizem ya bile KOAH başladıktan sonradan sökel yaşın de etkisiyle herhangi bir yıl akciğer işlev kaybı yaşamaya bitmeme paha. Şayet hastalık kontrol altında değilse akciğer tutar ve işlev kaybı elan efdal seviyede tamam.”

Share: