Tarihi Sinop Mapushane bodur zamanda ziyarete açılacak

Tarihi Sinop Cezaevi gücük zamanda ziyarete açılacak

SİNOP – Efdal duvarları ve ürpertici yapısıyla ‘giren çıkamaz’ diye ün salan Tarihi Sinop Cezaevi’nin iki almanak restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı. Yüzdelik 80 oranında tamamlanan cezaevi ati aylarda ziyarete açılacak.

4 bin yıl geçmiş Gaskalılar aracılığıyla inşası yapılan ve arkası sıra bölgede hakimiyetini kuran birçok medenilik aracılığıyla denizle kesişen devasa surları korunma amaçlı kullanıldı. Resmi kendisine 1887 yılında sonuç Osmanlı padişahı 2. Abdülhamit hükmü döneminde mapushane kendisine kullanılmaya başlandı. 1999 yılına büyüklüğünde geçer ve 112 yılda çokça sayıda azılı suçluyu barındıran Tarihi Sinop Mahpushane ürpertici yapısı ve üzüntülü geçmişiyle 2000 yılında turizme açıldı. Gücük zamanda Türkiye’nin bildirme haddinden fazla mülakat edilen 5 destinasyonundan biri haline geldi. 20 sene bölgesinde Dark turizme bakım ettikten bilahare Avrupa Birliği Teberru Programına alınarak Hars ve Turizm Bakanlığı’nca 2020 yılı ikinci çeyreğinde restorasyona başlandı.

Sinop İl Ekin ve Turizm Başmuallim V. Mukavemetli Süren, kısaca iki yıldır yenileme dolayısıyla merbut olduğunu fakat bağ alakanın halen bati şekilde devam ettiğini ve sabırsızlıkla tekrar ziyarete açılması beklendiğini dile getirdi. Bu cezaevinin öneminin Sinop’un tarihi geçmişinde yetişkin bire bir liman kenti olmasına dayandığını söyleyen Süren, “Sinop önemli tıpkı tarihi kent, antika bire bir şehir, ciddi bire bir site. Dünyanın anahtarı olan Anadolu coğrafyasının genişlik muhteşem mühim noktası. Rum coğrafyasında hüküm süren cemi medeniyetler yaklaşık olarak Sinop limanından denize açılmış, Türkler dahi dahil. 1214’da Selçuklular Rum’yu fethedince geçmiş Sinop’tan denize açılıyor. Kalelerle korunaklı bir yere iç kermen oluşturulması ve içerisine hapis yapılması bu cezaevinin önemini ortaya çıkartıyor” diye konuştu.

“Oylumlu bellek suçları de misafir edildi”

1999 yılına kadar faaliyetini sürdürdüğünü tamlayan Süren, içerisinde kebir bellek suçlarını üstelik barındırmasıyla ününün yayıldığını vurguladı. Süren, “Cumhuriyet Altını döneminde Adalet Bakanlığı yoluyla bile hapishane yerine kullanılıyor. Vahim şartları olan, düzen bağı hücrelerinin olduğu, mahkümların daha sakil şartlarda düzelti edildiği makul. Burada koca hatır suçları dahi mihman ediliyor; Bacanak Halit Karaim, Ahmet Bedevi Kuran, Hüseyin Hilmi, Osman Cemil Kaygılı, Belgit Yıldız, Eli Açık Korcan, Mustafa Suphi, Zekeriya Sertel, Sebahattin Ulvi, Osman Deniz kabilinden ünlü edebiyatçıların birlikte burada konuk edilmesiyle az buçuk daha ünleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bırakılması sonrasında dahi delik anılarını konu düzlük saf filmlerin çekilmesiyle bugünkü Türkiye’nin arz haddinden fazla mülakat edilen yerlerden biri haline gelmesini sağladı” dedi.

Restorasyonu biraz ayda tamamlanacak

4 bin almanak yağız geçmişiyle ünlü Tarihi Sinop Hapishane, 2020 yılında başlayan yenileme çalışmalarının balaban kısmı tamamlandığını dile getiren Süren, “Tarihi Dam bugüne büyüklüğünde biriktirdiği anıların yaşatılacağı şekilde müze hüviyetine kavuşturulacak, şu anda bakanlığımız vasıtasıyla fonksiyonlandırılıyor. Bunun beraberinde hars görüşme literatür faaliyetlerinin yapılabileceği evire çevire bire bir gezi ve harabelik yeri müze haline dönüştürülecek. Çalışmalar yüzdelik 80 oranında tamamlandı. Çevre düzenlemesi peyzaj çalışmaları devam ediyor, kısaca 2-3 ay içerisinde tamam olacak” şeklinde konuştu.

Yakın zamanda tetkik ve açılışıyla ilişik bilgiler atfetmek üzere Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı ile Müzeler Umumi Müdürü’nün tıpkısı astronomi halinde Sinop’a beklediklerini belirten Süren, “Serencam durumu yerinde buyurmak amacıyla ilimizde olacaklar. Kendileri cezaevinin açılışıyla ilgili, fonksiyonlarıyla ait tafsilatlı bilgileri verecekler” ifadelerini kullandı.



Share: